Burina : (Ironweed) - Kennedy, William, 1928- (Štafeta, 1987)
Hlavnou postavou románu je Davyd Motuzka, ktorého možno začleniť do jedného radu s hrdinami diel Alexandra Fadejeva, Michaila Šolochova, Jurija Janovského. Zocelený v bojoch Prvej jazdeckej uskutočňuje sen všetkých bezzemkov sveta. Je typom nového rozhľadeného politického činiteľa, verný pôde, verný rodine, priateľom, svojej láske...Burina je román mnohoproblémový. Má dve rozprávačske roviny: súčasnosť a minulosť. Organická spätosť Holovku s pôdou, jeho záujem o sociálny život, znalosť reči vyúsťujú v dielo, patriace do základného fondu slovesného umenia.