Varenka Olesovová. Život zbytočného človeka. Podnik Artamonovovcov III - Gorkij, Maksim, 1868-1936 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1986)
Život zbytočného človeka: je komorným príbehom. Začína sa obrazmi siroty z detstva Jevseja Klimkova, siroty, pokračje jeho učňovskými rokmi v meste, až napokon hrdina zaviazne u tajných v ochranke, kde sa začína politicky a ľudsky prebúdzať. Je však slaboch a natoľko ubitý životom a prostredím cárskej ochranky, že si raz nevie nájsť cestu z bludišťa protichodných dojmov a udalostí. Rozsudok nad svojim vyslovil autor už síce v nadpise knihy, no predsa čitateľa priam otrasie, ako ľahko, skoro nebadane prečítal príbeh človeka, čo bol nádejou, čo prekvapoval jemným cítením, a predsa sa dal bez odporu zomlieť cárskou mašinériou.