Gerpla: Sága o hrdinoch - Laxness, Halldór Kiljan, 1902-1998; Kaňa, Jaroslav, 1948- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1988)
Román však nieje iba pútavým rozprávaním o dobrodružnom vikinskom období, ovplývajúcom zaujímavým dobovým a lokálnym koloritom, ale aj presvedčivým a dodnes aktuálnym dokumentom o pravdivej tvári vikinských výbojov a o násilnej christianizácii severských krajín, vedenej predovšetkým mocenskými chúťkami nórskeho kráľa Olava Haraddsona Tučného.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; ságy rodinné; Vikingovia; próza; islandská literatúra - texty