Dějiny pravěku a starověku I/2: Hlava X - XXI - Pečírka, Jan: 1926-1993; Vlček, Emanuel; Vencl, Slavomir; Fridrich, Jan; Buchvaldek, Miroslav: 1930-2002; Vanečková, Zuzana; Verner, Miroslav; Souček, Vladimír; Musílek, Jan; Pros, Ladislav; Krejsa, Jiří (Praha Státní pedagogické nakladatelství, 1979)
Všeobecné dějiny starověku v západním Středomoří a zejména dějiny římské říše.
Druhý svazek popisuje historický vývoj států od vrcholné antiky po konec starověku. Provádí nás dějinami Kartága, Etrusků, helénistických říší a hlavně Římské říše přes republiku, principát a císařství, až po rozdělení a zánik. Okrajově je zde zmíněna kultura a historie dalších starověkých národů Evropy. Knihu uzavírá popis dějin Indie a Číny a to od pravěku, vznik prvních státních útvarů, vývoj velkých říší této oblasti a končí polovinou prvního tisíciletí našeho letopočtu. Kniha obsahuje velké množství černobílých fotografií, tabulkových příloh, map, obrázků a rejstříků.
Keywords: dejiny svetové; pravek; starovek; rimské impérium; foničania; gréci; etruskovia; taliani; 1. tisicročie pr. n.l.; Západné stredomorie; učebnice vysokoškolské; Západné stredomorie; Pečírka, Jan (bol český historik a univerzitný pedagóg, zameriavajúci sa na dejiny antického Grécka. * 17.04.1926- Praha, Česko - 18.01.1993 Praha, Česko); Buchvaldek, Miroslav (bol český archeológ, profesor Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Zaoberá sa šnúrovou keramikou v Európe a edíciou archeologických atlasov. * 1930 Česko - 2002 Česko)