Dve samoty : (Two Solitudes) - MacLennan, Hugh (Maják, 1984)
Román kanadského autora - v srdci francúzskej provincie Kanady žije od 17. storočia aristokratická rodina Tallardovcov. S jedným členom tejto rodiny - Athanasom sa stretávame na prahu 1. svet. vojny. Jeho sobáš s mladou Írkou popudí bigotné vidiecke prostredie. Jeho ďalší osud ako aj život jeho syna Paula môžete sledovať v tomto románe.