Mefisto (Mephisto) - Mann, Klaus, 1906-1949; Juríčková, Viera; Cvrkal, Ivan; Mydlo, Svetozár, 1948-2014; Neman, Miroslav (Bratislava Smena, 1985)
Psychologický román nemeckého autora - protifašistický sčasti autobiografický prejav bezradnosti jednej generácie intelektuálov voči nacistickému násiliu...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; sociálne romány; Mann, Klaus (nemecký spisovateľ, dramatik a novinár, syn spisovateľa Thomasa Manna. Nar. 18.11.1906 Mníchov - 21.05.1949 Cannes); próza; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); nemecká literatúra - texty