Žena bez tône : (Die Erzählungen) - Hofmannsthal, Hugo von, 1874-1929 (Svetová tvorba, 1981)
Rakúsky spisovateľ Hugo von Hofmannstahl patrí k veľkým postavám po nemecky písanej literatúry na prelome 19. a 20. storočia. Ako básnik, prozaik, autor operných libriet, myšlienkovo a štylisticky brilantných esejí sa vyvíjal v kontexte symbolizmu a novoromantizmu, využívajúc v niektorých dielach (najmä komédiách) realistické podnety, integroval súčasne do svojho mnohostranného a rozmanitého diela klasickú grécku literatúru, európsku barokovú a romantickú tradíciu. V tomto výbere nájdete: Rozprávka šesťstosedemdesiatej druhej noci, Zlaté jablko, Jazdecký príbeh, Zážitok maršala de Bassompierre, Rozprávka o panej v závoji, Lucidor, Andreas alebo Spolčení, Súmrak a nočná búrka, Žena bez tône.