Žena bez tône (Die Erzählungen) - Hofmannsthal, Hugo von, 1874-1929; Belnay, Ján, 1900-1991; Urbásek, Miloš, 1932-1988; Paulinyová, Mariana (Bratislava Tatran, 1981)
Rakúsky spisovateľ Hugo von Hofmannstahl patrí k veľkým postavám po nemecky písanej literatúry na prelome 19. a 20. storočia. Ako básnik, prozaik, autor operných libriet, myšlienkovo a štylisticky brilantných esejí sa vyvíjal v kontexte symbolizmu a novoromantizmu, využívajúc v niektorých dielach (najmä komédiách) realistické podnety, integroval súčasne do svojho mnohostranného a rozmanitého diela klasickú grécku literatúru, európsku barokovú a romantickú tradíciu. V tomto výbere nájdete: Rozprávka šesťstosedemdesiatej druhej noci, Zlaté jablko, Jazdecký príbeh, Zážitok maršala de Bassompierre, Rozprávka o panej v závoji, Lucidor, Andreas alebo Spolčení, Súmrak a nočná búrka, Žena bez tône.
Keywords: príbehy autorské; spoločenské príbehy; fantastické príbehy; sociálne príbehy; próza; rakúska literatúra - texty; Urbásek, Miloš (český maliar, grafik. Venoval sa technikám koláží, muchláží a dekoláží. * 28.07.1932 v Ostrave-Zábřehu, Česko - 14.07.1988 v Drábsku, Slovensko)