Lota vo Weimare : (Lotte in Weimar) - Mann, Thomas, 1875-1955 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1985)
Dvorná radcová, vdova Šarlota Kestnerová, zavíta v roku 1816 do Weimaru, aby spoločne s dcérou navštívila svoju sestru a jej rodinu. Zároveň je prirpavená i na to, že sa stretne so svojím priateľom z mladosti, weimarským štátnym ministrom a tajným radcom J. W. Goethem. Od tých čias, čo Goethe v mladíckom zápale zvečnil Lottu ako hrdinku svojho nesmrteľného románu Utrpenie mladého Werthera, uplynulo už veľa rokov, z Goetheho sa stal veľký básnik, dôležitá osobnosť v oblasti kultúry, vedy i verejného života a z Lotty zas mnohodetná matka, vdova a žena poznačená vekom. Pri rozhovoroch s preslávenou Lottou sa odkrývajú situácie z minulosti aj prítomnosti, návštevníci sa zdôverujú a chvália svojím vzťahom ku Goethemu, niektorí vo svojej samoľúbosti majú príčinu i poťažkať si, centrom všetkých debát však stále zostáva - Goethe.