Mŕtve deti - Matute, Ana María, 1925- (Vavrín, 1984)
Široko koncipovaný román Mŕtve deti je sugestívnym obrazom hmotného úpadku a morálneho rozvratu rodiny vidieckych zbohatlíkov. Jeho dej nepriamo zachycuje udalosti z čias Španielskej republiky, občianskej vojny a druhej svetovej vojny. Mladý Daniel Corvo dospieva k životnému pocitu diametrálne odlišnému od postoja svojich príbuzných, zbližuje sa s rovesníkmi z dediny, až kým vzťah k sesternici Veronike a vstup do republikánskej armády neurýchlia jeho rozchod s rodinou. Štafetu po životom poznačenom Danielovi preberá Monika. Príbeh jej lásky k mladému trestancovi, z ktorého spoločenské pomery urobili kriminálnika a napokon vraha, ostro kontrastuje s Danielovou rezignáciou v závere diela.