Mŕtve deti - Matute, Ana María, 1925-; Srnenská, Jarmila, 1928- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1984)
Široko koncipovaný román Mŕtve deti je sugestívnym obrazom hmotného úpadku a morálneho rozvratu rodiny vidieckych zbohatlíkov. Jeho dej nepriamo zachycuje udalosti z čias Španielskej republiky, občianskej vojny a druhej svetovej vojny. Mladý Daniel Corvo dospieva k životnému pocitu diametrálne odlišnému od postoja svojich príbuzných, zbližuje sa s rovesníkmi z dediny, až kým vzťah k sesternici Veronike a vstup do republikánskej armády neurýchlia jeho rozchod s rodinou. Štafetu po životom poznačenom Danielovi preberá Monika. Príbeh jej lásky k mladému trestancovi, z ktorého spoločenské pomery urobili kriminálnika a napokon vraha, ostro kontrastuje s Danielovou rezignáciou v závere diela.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; rodinné prostredie; Matute, Ana María (španielska spisovateľka, románopisec, univerzitná profesorka, 26.07.1925 Barcelona, Katalánsko, Španielsko -); próza; španielska literatúra - texty