Carmela : (Carmela) - Meza, Ramón (Eva, 1986)
Rasová nenávisť poznačí prvý vášnivý cit lásky mladého belocha zo vznešenej havanskej spoločnosti Joaquína a krásnej, síce bielej, no predsa len kvadrónky Carmely, nemanželskej dcéry španielskeho belocha a mulatky done Justy. Láska umocnená príbojom mora, prítomnosťou mladých ľudí na tanečných večierkoch, opantaná krásou kubánskej scenérie, nevie preklenúť predsudky spoločnosti. Joaquín, nezrelý, rozmaznaný mládenec, ujde pred výčitkami a zodpovednosťou do Spojených štátov amerických a Carmela s malým synom zostáva v Havane ako obeť svojej beznádejnej lásky. V Carmele vrúcny cit nevyhasne a po rokoch, keď sa dozvie, že Joaquín si berie za manželku krásnu bohatú belošku, prichádza do kostola spolu so synom, ale sobáš sa jej nepodarí prekaziť, zasa len ona sa poníži a utrpí jej hrdosť.