Ako divé husi: Román o pamati - Ferko, Vladimír, 1925-2002; Ferko, Andrej, 1955- (Slovenský spisovateľ, 1994)
Drotársku ságu Ako divé husi možno vnímať ako postmoderný román Ś otázku o pamäti, ako originálne dielo magického realizmu, ako autentickými obrázkami ilustrovaný dokumentárny román o typických osudoch slovenských priekopníkov svetovosti doma a slovenskosti vo svete, ako zvláštny film v próze, kombinatorické rozprávanie o historických faktoch a faktických historkách či ako neuveriteľnú rozprávku pre dospelých, ale i celkom po svojom, podla originálnej tvorivosti čitateľa.