Odviate vetrom 1. zv.: Juh proti Severu - Mitchell, Margaret, 1900-1949 (Slovenský spisovateľ, 1991)
Dramatický ľúbostný príbeh Scarlett O+Harovej a Rhetta Butlera z americkej občianskej vojny dojímal i provokoval celé generácie čitateľov a dodnes patrí k najčítanejším románom. Scarlett, krásnu, rozmaznanú, tvrdohlavú dcéru plantážnika vychovávajú ako pravú južanskú dámu, ktorá sa má podriaďovať prísnym spoločenským zvyklostiam a tradíciám. Jej výbušná povaha sa však proti týmto putám vzbúri, keď sa zaľúbi do romantického Ashleyho Wilkesa a rozhodne sa ho získať za každú cenu napriek tomu, že je zasnúbený s inou ženou. Keď sa Ashley ožení s Melaniou, Scarlett sa z trucu vydá za jej brata. Do ich života však zasiahne vojna. Ashley odchádza do boja. Scarlett s malým synom a Melaniou žijú v Atlante, kde do ich života opäť vstupuje arogantný kapitán Rhett Butler. Scarlett síce prijíma jeho dvorenie, ale lásky k Ashleymu sa nevie vzdať. Až keď Georgiu zasiahne vojna, Scarlett sa zmení. Z vrtošivého rozmaznaného dievčatka sa stane samostatná ctižiadostivá žena, ktorá robí všetko pre to, aby zachránila nielen svoju