Precitnutie (Awakening) - Steel, Danielle, 1947-; Lajdová, Alica, 1950-; Fudala, Gregor; Prokešová, Viera, 1957-2008 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1996)
Úspešný život a závratná kariéra sú príznačné pre príťažlivú, ambicióznu právničku Alexu, špecialistku na pracovné právo. Navyše to vyhrala aj v manželstve - muž profesionálne uznávaný, zábavný, vtipný. Všetko ide ako po masle, aj keď zatiaľ ešte nechcú dieťa. Alexe ide o kariéru, a tak ju prvá zmienka o dieťati vlastne vyplaší, hoci neskôr, keď sa dieťatko narodí, prilipne k nemu oddanou láskou. Máme pred sebou šťastný prípad vydarenej mladej rodiny, navyše vynikajúco hmotne zabezpečenej. Zrazu ako blesk z jasného neba zasiahne Alexu zákerná choroba, ktorá načisto poprevracia vzťahy v rodine. Manžel je neistý, či nečakanú ťarchu zvládne, Alexe psychicky najviac pomáha mladý kolega.
Keywords: romány autorské; realistické romány; psychologické romány; rodinné prostredie; Steel, Danielle, vl. m. Danielle Fernandes Dominique Schuelein-Steel (ametická románová spisovateľka, 14.08.1947 New York, Spojené štáty -); romány o ženách; romány o láske; próza; americká literatúra - texty