Mladé letá - Kukučín, Martin, 1860-1928 (Dobré slovo, 1982)
Dej sa začína vo februári v Revúcej. Miško Jahoda a Ferko Putoris kráčali domov s polročným vysvedčením.Miško a Ferko bývali na jednej hospode. Ferko bol z bohatšej rodiny, Miško z chudobnejšej. No boli si ako bratia. Ferkov otec bol rechtorom (učiteľom) a organistom. Miškov otec tiež, ale len v menšej fílii.Obaja mládenci chodili na revúcke evanjelické gymnázium. Bývali v byte pani Kuarkovej, ktorá im aj varila, aj upratovala, aj prala ich odev. Bola im gazdinou, ale mala ich rada ako vlastných synov.