Výhody spoločenského života - Jégé, Ladislav Nádaši, 1866-1940; Petrík, Vladimír, 1929-; Krížik, Ján, 1943-; Wursterová, Alica, 1949- (Bratislava Tatran, 1979)
Ladislav Nádaši Jégé vstúpil do slovenskej literatúry v 90. rokoch 19. storočia niekoľkými poviedkami zo súčasného života (Výhody spoločenského života, Žart, Vada Kúra, Omyl, Nero...), ktoré boli uverejnené v Národných novinách a Slovenských pohľadoch. Medzi spisovateľmi našej minulosti sú zjavy neproblematické, jednoduchšie i zložitejšie. Jégé patrí k tým druhým, je rozporný a zložitý, dokonca na zvláštny, svoj, veľmi osobný a špeciálny spôsob. Verí vo vývin a pokrok (+duševný+, +mravný+), čo i primalý, čo i len z kroka na krok, ale skôr na okraji ako v základnej osnove svojich próz, skôr deklaratívne než stelesnením v diele.
Edičná poznámka.
Keywords: novely autorské; historické novely; spoločenské novely; Jégé, Ladislav Nádaši (slovenský spisovateľ, prozaik, autor divadelných hier, publicista, literárny kritik, lekár, 12.02.1866 Dolný Kubín - 02.07.1940 Dolný Kubín); sociálne novely; próza; slovenská literatúra - texty; Petrík, Vladimír (slovenský kritik a historik, 01.03.1929 Liptovský Trnovec -); Krížik, Ján (slovenský fotograf, pedagóg. Žije a tvorí v Bratislave a Paríži. * 1943 Modra, Slovensko)