Tu na Westerplatte - Flisowski, Zbigniew, 1923-1995 (Pravda, 1971)
Ukážka: Neveľká loď Gdanskej plavby pomaly pláva k nábrežiu. Prekračujeme lano - sme na Westerplatte. Nachádzame sa teraz dvesto metrov od miesta, na ktorom padli prvé výstrely druhej svetovej vojny. Tu na ohybe prístavného kanála stála pri rannej hmle 1. septembra 1939 obrnená loď Schleswig-Holstein. Teraz do gdanského prístavu aj z neho pokojne plávajú lode všetkých vlajok sveta...