Tu na Westerplatte - Flisowski, Zbigniew, 1923-1995; Turňa, Rudolf, 1923-2009 (Bratislava Pravda, 1971)
Ukážka: Neveľká loď Gdanskej plavby pomaly pláva k nábrežiu. Prekračujeme lano - sme na Westerplatte. Nachádzame sa teraz dvesto metrov od miesta, na ktorom padli prvé výstrely druhej svetovej vojny. Tu na ohybe prístavného kanála stála pri rannej hmle 1. septembra 1939 obrnená loď Schleswig-Holstein. Teraz do gdanského prístavu aj z neho pokojne plávajú lode všetkých vlajok sveta...
Keywords: romány autorské; Poľsko; historické romány; vojnové romány; druhá svetová vojna; r. 1939-1945; reportáže vojnové; próza; Flisowski, Zbigniew (bol poľský historik a novinár, ktorý sa zaoberá najmä námornými aktivitami druhej svetovej vojny, najmä tichomorskou vojnou. * 1923 Varšava, Poľsko - 21.04.1995 Varšava, Poľsko); poľská literatúra - texty; Poľsko; Turňa, Rudolf (bol slovenský redaktor vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ a Smena, profesor, diplomat a prekladateľ. * 02.04.1923 Čierny Balog, Slovensko - 19.12.2009 Bratislava, Slovensko)