Pán Much : (Lord of the flies) - Golding, William Gerald, 1911-1993 (Naše vojsko, 1968)
Pán much je alegorický příběh o skupině chlapců, kteří se na pustém ostrově pokouší vybudovat demokratickou společnost a katastrofálně selhávají.