Kruh sa uzaviera : (Tierra en la boca) - Moreno, Carlos Martínez, 1917-1986 (Luk, 1980)
Román uruguajského spisovateľa sa odohráva na okraji Montevidea v priebehu piatich dni: odo dňa neplánovanej a nepremyslenej krutej vraždy až po deň odhalenia posledného jej svedka. Martinez Moreno rozpráva svoj román väčšinou v tretej osobe, sleduje osudy dvoch mužov a ich žien, ktorých spája tento zločin, ale aj spoločenské podmienky, sociálne problémy, morálku, biedu, čo ich donúti na tento čin, konflikt so spoločnosťou...