Prvá láska nastorako - Ferko, Milan, 1929-2010 (Čítanie študujúcej mládeže, 1989)
Zábavná poetika a štylistika? Áno, ale predovšetkým originálne čítanie o prvej láske troch mladých ľudí, vyrozprávané v duchu požiadaviek modernej literatúry z najrozličnejších hľadísk. Každá z vyše sto podôb (reportáž, televízny scenár, posudok, horor, sonet, humoreska, recept, algoritmus, a pod.) svojím spôsobom rozvíja osudy a odkrýva charaktery hrdinov tak, aby konflikt cez vyšetrovanie a detektívku vyústil v súdnom procese a katarzia zaznela v aforizmoch. Jednotlivé texty sú zároveň návodom, ako prakticky zvládnuť spisovateľské remeslo, literárne +know how+. Teda príručka pre učiteľov a študentov? Isteže, no najmä zábavné čítanie s náležitou dávkou irónie a vtipu, ohňostroj nápadov, štýlov, foriem, slovnej ekvilibristiky, dôkazov o bohatstve a vyjadrovacích možnostiach slovenčiny. Prvá láska nastorako, to je svojská skladba vyhovujúca naliehavým požiadavkám čitateľských i tvorivých záujmov o literatúru.