Sedma vo dvojici - Mutafčieva, Vera Petrovna, 1929-2009 (Eva, 1981)
V románe autorka rekonštruuje prípad, životný príbeh, priam exaktne skúma a sleduje konanie osôb. Je to jej individuálna tvorivá metóda, ktorá vylučuje opis vecí a podrobností, čo nesúvisia s podstatou príbehu, nezobrazuje ani citové pohnútky a motívy postáv v procese deja, ale hneď predkladá živú skúsenosť v presných pojmoch. Jadro románu tvorí osud a problém nešťastnej padlej ženy, stroskotanca, ba možno povedať, že obete emancipácie. No mladá žena sa usiluje nájsť zmysel svojho jestvovania a v príbehu z nej vyrastá celistvý a cieľavedomý človek. Mutafčievová, skúsená autorka, dobrá rozprávačka a psychologička, umožňuje nazrieť ženským okom do súčasnej bulharskej spoločnosti, na určitý pohyb vo vzťahoch medzi ženou a mužom a podnecuje aj k úvahám o postavení ženy v súčasnosti.