Na prahu dějin : (What Happened in History) - Childe, Gordon Vere: 1892-1957; Špinka, Ladimír; Filip, Jan; Hegar, Milan: 1921-1987 (Malá moderní encyklopedie, 1966)
Autor, pôvodom Austrálčan, povolaním profesor na anglických univerzitách (1892-1957), analyzoval vo svojich prácach o pravekých spoločenstvách sociálnu a ekonomickú štruktúru. V tejto podáva svedectvo archeológie o jednotlivýchvývojových obdobiach, počnúc paleolitom a končiac pádom starovekého sveta, o ich prírodných pomeroch, spoločenských a ekonomických vzťahoch, sídliskách, deľbe práce, poľnohospodárstvo, remesle, ťažbe a spracovaní kovov, náboženstva akultuře. Všetky tieto ukazovatele nachádzame však len na najvyšších stupňoch.