Na prahu dějin (What Happened in History) - Childe, Gordon Vere: 1892-1957; Špinka, Ladimír; Filip, Jan; Hegar, Milan: 1921-1987 (Praha Orbis, 1966)
Autor, pôvodom Austrálčan, povolaním profesor na anglických univerzitách (1892-1957), analyzoval vo svojich prácach o pravekých spoločenstvách sociálnu a ekonomickú štruktúru. V tejto podáva svedectvo archeológie o jednotlivýchvývojových obdobiach, počnúc paleolitom a končiac pádom starovekého sveta, o ich prírodných pomeroch, spoločenských a ekonomických vzťahoch, sídliskách, deľbe práce, poľnohospodárstvo, remesle, ťažbe a spracovaní kovov, náboženstva akultuře. Všetky tieto ukazovatele nachádzame však len na najvyšších stupňoch.
Register abecedný. Preklad z angl. orig. Mapy: rozsah civilizovaného sveta okolo roku 2500, 1500, 500 a 100 pred. n. l.
Keywords: dejiny archeologie; archeologia; paleolitická doba; neolitická doba; bronzová doba; ľud; civilizácia; Egypt; India; Mezopotámia; Egypt; India; Mezopotámia; starovek; výskumy archeologické; výsledky; Childe, Gordon Vere (bol austrálsky archeológ, historik a lingvista. Vďaka vedeckej všestrannosti na poli histórie a archeológie je považovaný za jedného z najvýznamnejších archeológov 20. storočia. * 14.04.1892 Sydney, Austrália - 19.10.1957 Blackheath, Austrália); Hegar, Milan (český knižný grafik, návrhár písma, typograf a profesor VŠUP. Žiak Františka Muziky, s ktorým spolupracoval na knihe Krásne písmo, a niekoľko rokov bol tiež Muzikovým odborným asistentom. Autor štátneho znaku SR, rôzných známok, plagátov a knižných ilustrácií. * 08.05.1921 Olomouc, Česko - 07.07.1987 Praha, Česko)