Ruský Gil Blas - Narežnyj, Vasilij Trofimovič, 1780-1825 (Pamír, 1988)
Kritickosatirický román zo života ruskej spoločnosti na prelome 18. a 19. storočia, ktorý svojim názvom odkazuje k známej predlohe francúzskej, je dielom ruského dramatika a prozaika ukrajinského pôvodu, tvoriaceho v prvej tretine 19.storočia. Kniha vyšla v slovenčine prvý krát a jej postavy sa približujú portrétom postav reálnych.