Sňatky z rozumu 1. diel - Neff, Vladimír, 1909-1983 (Československý spisovatel, 1969)
Prvý diel pentalogie o osudoch podnikateľských rodín Born a nedobyl (ďalšie diely - Cisárske fialky, Zlá krv, Veselá vdova, Kráľovský vozataj). Neff vo svojom historickom románe veľmi dobre zachytáva premeny slovenského národného života od pádu Bachova absolutizmu až po rok 1945. Zobrazuje túto dobu v jej typických sociálnych a politických prejavoch.