Talianova spoveď : (Le confessioni di un italiano) - Nievo, Ippolito, 1831-1861 (Svetová tvorba, 1988)
Rozsiahla historická freska s podtitulom Spoveď jedného osemdesiatnika zachytáva formou fingovaných pamätí veľké historické premeny v talianskej spoločnosti na konci 18. stor. a začiatkom 19. stor., teda v období príprav na boje za uskutočnenie veľkého sna o zjednotení Talianska...