Čachtická pani - Nižnánsky, Jožo, 1903-1976 (Meteor, 1980)
Podmanivo napísaný román zavedie čitateľa na dvor smutne svetoznámej čachtickej panej, zvanej tiež "krvavá grófka", Alžbety Báthoryovej. Postupne sa dozvie o mnohých zločinoch, ktoré sa odohrávali v podzemí Čachtického hradu, ale i na iných miestach monarchie. Príbeh je prerozprávaný cez osudy niekoľkých postáv, ich lásky a utrpenia až po trpký koniec hlavnej vinníčky. Alžbetu Báthoryovú, hoci nestála pred riadnym súdom na rozdiel od jej prisluhovačov, nakoniec predsa len za jej hriechy neminul trest a ocitla sa v domácom väzení kde i skončila jej krvou poznačená životná púť.