Poklady dejín : (Za semju pečaťami) - Uspenskij, Lev Vasil'jevič: 1900-1978; Šnejder, K.N (Periskop, 1978)
Autori objavujú pre nás staroveké krajiny Strednej Ázie, antického severného Čiernomoria, záhadnej Skýtie, slávne dni starej Kyjevskej a Novgorodskej Rusi. Vydáme sa s nimi po stopách mnohých legiend (napr. o grifoch, strážcoch zlata, o Džingiscgánovi a Timúrovi), v ktorých je veľa pravdivého. Odhalíme nový svet, rovnako zaujímavý ako "klasické" krajiny archeológie.