Poklady dejín (Za semju pečaťami) - Uspenskij, Lev Vasil'jevič: 1900-1978; Šnejder, K.N.; Mojžiš, Ján; Meisner, Ján: 1939-; Michaláč, Jozef: 1944-; Migrová, Daniela (Obzor Bratislava, 1978)
Autori objavujú pre nás staroveké krajiny Strednej Ázie, antického severného Čiernomoria, záhadnej Skýtie, slávne dni starej Kyjevskej a Novgorodskej Rusi. Vydáme sa s nimi po stopách mnohých legiend (napr. o grifoch, strážcoch zlata, o Džingiscgánovi a Timúrovi), v ktorých je veľa pravdivého. Odhalíme nový svet, rovnako zaujímavý ako "klasické" krajiny archeológie.
Výber z obsahu: Od autorov. Keď vládol Peter Veľký. V ríši bojového Tejšebu. Veľký Novgorod. Matka ruských miest. Mesto s dvojitým dnom. Grify, strážcovia zlata. Amudarský poklad. V starom Pendžikente. "Zapečatené siedmimi pečaťami". Partské ritóny. Pri kolíske ľudstva. Človek a lebka. Poklady v bratskom mori.
Keywords: dejiny civilizácie; dejiny kultúry; pamiatky historické; archeológia ruská; poklady dejín; Stredná Ázia; Stredná Ázia; Ďaleký východ; Rusko; Ďaleký východ; Rusko; faktografická literatúra