Hontianske povesti: Deväťdesiatdeväť historických, poverových a žartovných príbehov spod Sitna a z dolného Poiplia - Melicher, Jozef, 1929-2008 (Matica slovenská, 1996)
Táto zbierka pozostáva z deväťdesiatich deviatich historických, poverových, žartovných rozprávaní spod Sitna a dolného Poiplia. Kompozičná štruktúra tohto diela je veľmi podobná predchádzajúcej, čo do istej miery súvisí s autorovým chápaním povestí a najmä ich členením. Melicher triedi povesti do troch skupín: na historické, poverové a prekáračkové. Takéto triedenie je veľmi ústretové aj voči detským príjemcom.