Dvanáct : (Dwunastu) - Nowak, Tadeusz, 1930-1991 (Máj, 1977)
V románe o autorovej generácii je známy osud dvanástich chlapcov, ktorí prežili vojnu a bojovali s kontrarevolučnými nacionalistickými skupinami a po vojne študujú na strednej škole a na vysokej škole so svojimi príbehmi zrkadliacimi povojnového Poľska.