Konečná diagnóza (The final diagnosis) - Hailey, Arthur, 1920-2004; Ruppeldtová, Jana, 1921-2006; Salamon, Zoltán, 1938-; Šmidová, Silvia, 1947- (Bratislava Smena, 1978)
Román Konečná diagnóza, vydaný v roku 1959, sa stal prvým skutočným Haileyho bestsellerom. Autor svoj román umiestnil na oddelení, po ktorom vyslovení väčšine z nás naskočí husia kože ľ na patológii. Hlavným hrdinom je starý doktor Joseph Pearson, primár patológie v nemocnici Three Counties. Svojmu oddeleniu, ktorému vládne pevnou rukou, zasvetil celý svoj profesionálny a po úmrtí manželky i osobný život. Ako sa vyrovnáva starý rutinér s novými metódami medicíny, ako sa mu darí sledovať a aplikovať nové trendy ľ to sú kľúčové otázniky, ktoré zasahujú aj do osudov jeho najbližších spolupracovníkov ľ mladého sekundára Mika Seddonsa a jeho snúbenice Vivian Loburtonovej či laboratórneho technika Johna Alexandra, jeho manželky a ich dosiaľ nenarodeného dieťaťa. Ako dopadne od začiatku tušený stret dosluhujúceho primára s mladým ambicióznym doktorom Colemanom? Veď nakoniec snaha všetkých pracovníkov patologického oddelenia je určená jedným cieľom ľ stanoviť správnu konečnú diagnózu.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; Hailey, Arthur (britsko - kanadsko - americko - bahamský spisovateľ, 05.04.1920 v Lutone, Bedfordshire, Anglicko - 24.11.2004 na Bahamách); profesijné romány; lekárske prostredie; próza; americká literatúra - texty; Salamon, Zoltán (slovenský výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -)