Staroveký Rím: Čítanka k starovekým dejinám : (Drevnij Rim) - Botvinnik, M.N; Kallistová, D.P; Utčenko, S.L (Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1975)
Podrobná kresba prostředí, všedního, každodenního života příslušníků všech vrstev starověké společnosti spolu s dramatičností vyprávění umožňují čtenáři proniknout do myšlení, představ a chtění lidí dávné minulosti, a tak tuto minulost lépe pochopit.