Starověký Řím: Čítanka k dějinám starověku : (Drevnij Rim) - Botvinnik, M.N; Kallistová, D.P; Sekecký, B.P; Utčenko, S.L; Štajerman, E.M; Julkinová, O.N (Pomocné knihy pro žáky, 1974)
Podrobná kresba prostředí, všedního, každodenního života příslušníků všech vrstev starověké společnosti spolu s dramatičností vyprávění umožňují čtenáři proniknout do myšlení, představ a chtění lidí dávné minulosti, a tak tuto minulost lépe pochopit.