Starověký Řím: Čítanka k dějinám starověku (Drevnij Rim) - Botvinnik, M.N.; Kallistová, D.P.; Sekecký, B.P.; Utčenko, S.L.; Štajerman, E.M.; Julkinová, O.N.; Michovský, Václav: 1922-1994; Pravdová, Marie: 1907-1982; Vaněk, Rostislav: 1945-; Prašilová, Olga (Praha Státní pedagogické nakladatelství, 1974)
Podrobná kresba prostředí, všedního, každodenního života příslušníků všech vrstev starověké společnosti spolu s dramatičností vyprávění umožňují čtenáři proniknout do myšlení, představ a chtění lidí dávné minulosti, a tak tuto minulost lépe pochopit.
Z obsahu: Založenie Ríma. Rím za prvých kráľov. Vznik Rímskej republiky. Rím a Kartágo. Otroctvo v Ríme. Spartacus. V rímskej škole. Rímske trhy. V rímskom senáte. Caesarova cesta k moci. Vznik cisárstva. Ovidius. Pompeje. Pád večného mesta. Menný register. Vecný register.
Keywords: dejiny rímske; historické udalosti; historické romány; Rím - staroveký (Taliansko); osobnosti historické; próza; ruská literatúra - texty; Rím - staroveký (Taliansko); Pravdová, Marie (česká historička, asistentka katedry dejepisu, práce a redakčný činnosť v odbore, preklady z ruštiny. * 18.11.1907 Česko - 1982 Česko); Vaněk, Rostislav (český profesor, akademický maliar, grafický dizajnér, typograf. * 31.10.1945 Praha, Česko -)