Řecké dějiny: Lakedaimonské zřízení o státních příjmech : (La république des Lacédémoniens) - Xenofón: okolo r. 430-355 pred n.l (Antická knihovna, 1982)
Vo svojich dejinách zachytil Xenofón ekonomickú, politickú a vojenskú situáciu klasických gréckych mestských štátov v rokoch 411-362 pred n. l., kedy dochádza k boju o nadvládu nad gréckym svetom. Okrom Gréckych dejín obsahuje zväzok dva ďalšie spisy O štátnych príjmoch a Lakedaimonské zriadenie.