Řecké dějiny: Lakedaimonské zřízení o státních příjmech (La république des Lacédémoniens) - Xenofón: okolo r. 430-355 pred n.l.; Hejnic, Josef: 1924-; Frolíková, Alena; Bahník, Václav: 1918-2003; Frolíková, Alena; Matoušková, Svatava (Praha Svoboda, 1982)
Vo svojich dejinách zachytil Xenofón ekonomickú, politickú a vojenskú situáciu klasických gréckych mestských štátov v rokoch 411-362 pred n. l., kedy dochádza k boju o nadvládu nad gréckym svetom. Okrom Gréckych dejín obsahuje zväzok dva ďalšie spisy O štátnych príjmoch a Lakedaimonské zriadenie.
Z obsahu: Xenofóntův život a jeho Řecké dějiny. Lakedaimonské zařízení. O stárních příjmech. Poznámky. Rejstřík k Řeckým dějinám. Ediční poznámka.
Keywords: romány autorské; Xenofón (bol grécky spisovateľ, historik, vojvodca a Sokratov žiak. Autor v staroveku neskôr obľúbených spisovateľ z rôznych odborov. Po Xenofón je pomenovaný kráter Xenophon na odvrátenej strane Mesiaca. * okolo r. 430 pred n.l., Atény, Grécko -355 pred n.l., Korint, Trácia, Grécko); historické romány; dejiny grécke; r. 411-362 pred n.l.; Lakedaimonské riadenie štátu; mestské štáty; próza; grécka literatúra - texty; Grécko - staroveké; Grécko - staroveké; Hejnic, Josef (český historik a spisovateľ, klasický filológ, venuje sa literatúre z obdobia humanizmu v českých keajinách, prekladateľ klasickej literatúry. *20.10.1924 Praha, Česko -); Bahník, Václav (bol český prekladateľ talianskej a antickej literatúry (z latinčiny aj zo klasickej gréčtiny). Ním preložené diela sú obsiahnuté v niekoľkých maturitných učebniciach českého jazyka. Jeho dcéra Alena Bahníková je prekladateľka z taliančiny. * 13.04.1918 Hrdlořezy pri Mladej Boleslavi, Česko - 03.03.2003 Liberec, Česko)