Konečná stanica : (Konečná stanice) - Pluhař, Zdeněk, 1913-1991 (Česká knižnica, 1982)
Román Konečná stanica sa dejovo odohráva na pôde domova dôchodcov. V ňom sa stretávajú charaktery už dávno formované a vyhranené, takpovediac definitívne, ľudia najrozličnejšieho založenia a povolania, čo tu majú vo viac-menej náhodnom zoskupení v pokoji dožiť svoj život. Vysvitne však, že niet v ľudskom živote hranice, za ktorou by už človek odolával novým podnetom, nenadväzoval nové vzťahy či nepodliehal mocnému citu. V tomto zmysle je Pluhařova Konečná stanica dielom optimisticky ladeným a príťažlivým.