Klinické testy : (Clinical trial) - Christofferson, April (Cesty, 2004)
Po niekoľkých týždňoch pôsobenia lekárky Isabel McLainovej na miestnej klinike indiánskej rezervácie neďaleko kanadských hraníc ochorejú traja príslušníci kmeňa Čiernonožcov na čudnú chorobu, na ktorú zomrú. Farmaceutická spoločnosť Ivv ponúka účinnú vakcínu proti vírusu, ktorý ochorenie spôsobuje. Treba ju však najprv vyskúšať na miestnom obyvateľstve. Zatiaľ čo v rezervácii Čiernonožcov prebiehajú pod vedením doktorky McLainovej prípravy na klinické texty, v kanadskom Vancouveri sa majitelia ťažobnej spoločnosti WTI rozhodli začať v rezervácii s prieskumnými vrtmi. Na čele tých, ktorí sa pokušajú zabrániť ťažiarom v činnosti, stojí mladý právnik indiánskeho pôvodu Monty Štyri Medvede. V tej chvíli netuší, že mladá lekárka, ku ktorej pociťuje od prvého stretnutia nepriateľstvo, zmení už čoskoro jeho život.