Starověké Řecko: Čítanka k dějinám starověku (Drevňaja Grecija: kniga dla čtenija) - Zlatkovská, T.D.; Kallistova, D.P.; Štajerman, E.M.; Utčenko, S.L.; Julkinová, O.N.; Filippovova, O.V.; Botvinnik, M.N.; Michovský, Václav: 1922-1994; Pravdová, Marie: 1907-1982; Vaněk, Rostislav: 1945-; Prášilová, Olga (Praha Státní pedagogické nakladatelství, 1976)
Čítanka k dejinám starověku. Autoři sa pri spracovaní témy opierali o staroveké pramene najrôznejšie povahy: Homér, Herodetos, Thukydides, Aristofanes, Xenofón, Plutarchos ai. Niekde, kde pramene chýba, autori príbeh rekonštruovali, napr: Aténsky otrok.
Z obsahu: Námořní říše Minoova. Zlaté Mykény. Trojský kůň. Solónovy reformy. Marathón. Veliké vítězství. Aténský otrok. Mor v Aténách. Sicilská výprava. v aténské škole. Na olympijských hrách. Pád perské monarchie. Alexandrijská knihovna. Slovníček starověkých spisovatelů. Jmenné vysvětlivky. Věcné vysvětlivky.
Keywords: dejiny grécke; dejiny staroveké; osobnosti historické; historické romány; próza; ruská literatúra - texty; Grécko - staroveké; Pravdová, Marie (česká historička, asistentka katedry dejepisu, práce a redakčný činnosť v odbore, preklady z ruštiny. * 18.11.1907 Česko - 1982 Česko); Grécko - staroveké; Vaněk, Rostislav (český profesor, akademický maliar, grafický dizajnér, typograf. * 31.10.1945 Praha, Česko -)