Kompas v nás - Jilemnický, Peter, 1901-1949 (Spisy Petra Jilemnického, 1978)
Vendel so svojou ženou Terezou a dcérou Bertinkou býval u svojich rodičov. Túžil sa stať gazdom. Tereza bola tehotná, preto ich nezobrali pracovať na majeri. Pracovali tvrdo na poli. Potrebovali splatiť poistku na dom (dom mali poistený na 10 000 Sk, predtým mali dom poistený na 3 000 Sk, ale Vendel sa raz v krčme dal zlákať poisťovacím agentom, uveril jeho sľubom a zvýšil poistku na 10 000 Sk, aj proti ohňu) a nemali peniaze.