Admirál a gejša - Pikuľ, Valentin Savvič, 1928-1990; Dvořák, Milan; Dušková-Malátová, Ludmila, 1932-2010 (Praha Naše vojsko, 1986)
Román v dvoch dejových líniách opisuje životný príbeh admirála a posledného desaťročia cárskeho vojnového námorníctva, vrátane jeho tragického konca v rusko-japonskej vojne v námornej bitke pri Cušime.
Bitka pri Cušime je názov námorného stretnutia, ktoré prebehlo v dňoch 27. mája až 28. mája 1905 v Kórejskom prielive a v podstatnej miere rozhodlo o výsledku Rusko-japonskej vojny.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; Cušim (v Kórejskom prielive); námorníci; vojna rusko-japonská pri Cušime; Pikuľ, Valentin Savvič (ruský spisovateľ historických románov, 13.07.1928 - 16.07.1990); politické romány; romány politické; bitka pri Cušime; próza; ruská literatúra - texty; Cušim (v Kórejskom prielive)