Gangsterská balada - Pohronský, Ján (Osveta, 1988)
Gangsterská balada sa odohráva v období buržoáznej ČSR počas hospodárskej krízy a je určená dospievajúcej mládeži, ale aj dospelým, ktorým nie je ľahostajný osud opustených detí.