Gordana I/1: Na dvore kráľa Matyáša. Proroctvo na kamennej - Zagorka, Marija Jurič, 1873-1957 (Juga, 1992)
Cez múry gričskej pevnosti nakuklo slnko do otvoreného okna kráľovskej siene. Lúč svetla zalial krásavicu. Bola pritisnutá pri stene vedľa okna. Zlatá sieťka na havraních vlasoch sa iskrila a tmavé oči na belostnej tvári sa mračili. Oproti nej boli k stene pritisnutý mladík s južanskými očami a čiernou briadkou. Stáli utiahnutí, strnulí, každý na svojej strane, akoby úzky priestor medzi nimi bol okrajom priepasti. Len ich zreničky sa stretávali ako blesky v tme oblakov. A ich slová sa prepletali ako tlmené mumlanie prichádzajúcej búrky...