Cena - Posmyszova, Zofia (Máj, 1982)
Jadro, základ príbehu tvorí "nútená dovolenka" väzňov v hitlerovskom koncentračnom tábore. Náhodná podobnosť prebudí v rozprávačke, ktorá spolu s manželom trávi prázdniny v Juhoslávii, dlhý prúd spomienok na otrasné zážitky z rokov II. svetovej vojny. Do popredia sa tlačí priateľstvo dvoch trpiacich bytostí - odolnej, tvrdej rozprávačky, ktorá sa dokáže prispôsobiť neľudským podmienkam, a krehkej študentky hudby, odchovanej na humanistických ideáloch...