Temná aréna : (The Dark Arena) - Puzo, Mario, 1920-1999 (Luk, 1980)
Dej románu sa odohráva v Nemecku, presnejšie v časti porazeného Nemecka, ktorú okupovali Američania. Sem sa vracia po vojne mladý americký vojak Walter, lebo ho sem priťahuje láska k Nemke Helle. Spočiatku sa nevie zbaviť pocitu nadradenosti víťaza k porazenej, ale dramatické okolnosti zmenia jeho postoj...