Štvrtý K (The Fourth K) - Puzo, Mario, 1920-1999; Eliáš, Anton, 1950- (Bratislava Smena, 1992)
Dej románu zachytáva necelý rok práce a osobného života fiktívneho prezidenta USA Francisa Xaviera Kennedyho, údajne jedného z členov rozvetveného kennedyovského klanu - rok nesmierne bohatý na zlomové, tragické udalosti, dramatické rozhodnutia, ktoré sa dotýkajú nielen osudov jeho najbližších spolupracovníkov, ale aj Ameriky a celého sveta...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; próza; americká literatúra - texty; Puzo, Mario (americký spisovateľ a filmový scenárista. Preslávili ho fiktívne príbehy o mafii, najmä kniha Krstný otec, 15.10.1920 New York, USA - 02.07.1999 Bay Shore, New York, USA); Eliáš, Anton (slovenský dekanom Filozofickej fakulty (od roku 2003) a zároveň docentom na Katedre ruského jazyka a literatúry. Popri pedagogickej a vedeckej práci je činný aj ako prekladateľ spoločenskovednej a umeleckej literatúry z ruštiny a angličtiny. * 04.05.1950 Šoporňa, Slovensko -)