Život v homérské době : (La Vie quotidienne aux temps d Homére) - Mireaux, Émile: 1885-1969 (Odeon, 1980)
Pri čítaní Homérovej Iliady a Odysseje si nejedenkrát položíme otázku, ako žili asi vo svojom súkromí všetci tí hrdinovia i obyčajní ľudia z ich okolia, ktorí vystupujú v oboch slávnych eposoch - v básniach o nešťastnej, desať rokov trvajpcej vojny i v rozprávkovo znejúcom rozprávaní o osudoch jedného z bojovníkov, zložito hľadajúceho po skončení bojov cestu k domovu. Čím sa zaoberali obyvatelia Grécka a jeho ostrovov po celé dni? Čo jedli, pili, ako sa šatili, na čom pracovali, ako nakupovali a predávali, o čom rozmýšľali, ako sa radovali a smútili? Na desiatky takýchto otázok nám odpovedá svojou knihou vynikajúci francúzsky historik staroveku Émile Mireaux. K najzaujímavejším častiam knihy patria výklady o rodoch a krvnej pomste, o súdoch, živote žien a ľudových slávnostiach a obradoch. Kniha končí rozprávaním o tulákoch, námorníkoch, o obchodníkoch, žebrákoch a vyhnancoch v homérskej dobe.